Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla
28. 6. 2016 Praha, 8.–10. 7. 2016, Žďár nad Sázavou

Festival je za námi!

Díky všem, co se ho zúčastnili, celému týmu, všem divákům, dobrovolníkům, vystupujícím... Bez vás by festival nebyl tím, čím je. Těšíme se na vás zase příští rok!

Milí návštěvníci, příznivci a přátelé,

na co se můžete těšit na festivalu KoresponDance 2016?
Uvidíte taneční a divadelní představení, koncerty i performance nového cirkusu. Zároveň bychom byli rádi, kdybyste si dosytosti užili jedinečnost areálu Zámku Žďár a příjemnou rodinnou atmosféru, ve které se festival ponese.
Rádi bychom, abyste si s námi vychutnali spojení okolní přírody, lesů a rybníků s živým uměním, tancem i památkami v unikátním interaktivním Muzeu nové generace. Především nám jde o to, aby se festival KoresponDance stal místem pro vzájemná setkávání – pojďte se tedy setkat se zážitky, emocemi, netradičními představeními, která za vámi přijela přes půl světa. Dejte si u stánku skleničku vína s umělci ze Žďáru, Portugalska i Mexika.
Různé tvůrčí aktivity čekají i na vás! Všichni jste vítáni, přidejte se k nám!
Díky vám žije KoresponDance 2016!

Tým KoresponDance

Kdo vystoupí na KoresponDance 2016:

Jordi Galí (ES), Jean Gaudin (FR), Sébastien Fournier (FR) / Marie Goeminne (BEL) / Still House – Dan Canham (UK) / Compagny Ultimomomento – João Paulo Santos (PRT/FR) / E7KA – Eva Klimáčková (SK/FR) / Physical Momentum Project Company – Francisco Córdova Azuela (MEX/ESP) / Arrangement Provisoire – Jordi Galí (SP) / Dominique Boivin (FR), Pierre Nadaud (FR/CZ) / Robbie Synge (UK).

Program KoresponDance 2016 Video KoresponDance 2016

Festivalové aktuality

Přípravy 4. ročníku festivalu jsou v plném proudu. Brzy budete moci objevit nový web s plným a bohatým programem. Zatím si můžete prohlédnout několik fotografií z představení letošních umělců, abyste se měli na co těšit ;-)


ContigoLostbox30 Cecil StreetThe Perception OffPostskriptumDouglas

Rozhovor: Marie Kinsky, ředitelka festivalu KoresponDance

Proč letos zvete diváky právě na téma scénografie a pohyb?
Dlouhodobě se zabýváme propojením tance s jinými obory. Spolupracujeme s galeriemi a spojujeme tanec s výtvarným uměním. Aktuálně rozvíjíme projekty, které jsou zaměřené na tanec a architekturu a scénografie je jejich součástí. Scénografie a pohyb je téma, jež hodně obohacuje pohled na tanec a výborně tak zapadá do filozofie festivalu, který diváky láká na nové pohledy na tanec. Jsme rádi, že si můžeme spolu s diváky vychutnat propojení tance s dalšími uměleckými obory, které nabízíme jako most i těm dětem a dospělým, kteří nemají moc velké zkušenosti s tancem. Právě během našeho letního festivalu ho mohou sami zažít. A to v jedinečném prostředí Žďáru nad Sázavou a žďárského zámku s jeho geniem loci. Vše, co uvádíme, je navíc jazykově bezbariérové.

Co letošní dramaturgie festivalu divákům nabízí?
Spolu s Lenkou Flory jsme se snažili program pro diváky zpřehlednit. Zveme vás na projekty, u kterých se spojili profesionální umělci s amatérskými umělci a obyvateli Žďáru, kteří zatím neměli s uměním moc zkušeností. Ti si užili příležitost sejít se s tanečními profesionály, společně tvořit a více proniknout do tanečního světa, ze kterého mohou jako tvůrci i diváci čerpat inspiraci. Na festival jsme pozvali zahraniční umělce, z nichž někteří v průběhu roku prošli naším uměleckým inkubátorem, tedy rezidenčním programem na žďárském zámku. A ráda bych diváky srdečně pozvala také na program Fillimit, což je naše nová tvůrčí platforma.

Festival je příležitostí k setkávání. Jaká další setkání si tedy diváci nemají nechat ujít?
Diváky zvu také na diskusní kulaté stoly. Jeden z nich je letos věnovaný hlavnímu tématu scénografie a tanec, další našemu dlouhodobému projektu Škola tančí. A do třetice se setkáme se slovenskou tanečnicí a choreografkou Petrou Fornayovou, která si vzala na starost i přípravu originální závěrečné festivalové party – nenechte si ji ujít! Stejně jako doporovodný program, na němž je jak prohlídka Muzea nové generace nebo procházka po stopách architeka Jana Blažeje Santiniho - Aichla, tak vystoupení místních hasičů i workshopy pro děti a dospělé.

Rozhovor: Lenka Flory, dramaturgyně zahraniční části festivalu a platformy Fillimit

Co je to projekt Fillimit a na co se díky němu mohou diváci těšit?
Fillimit je celosvětová tvůrčí platforma, která se soustředí na setkání a konfrontaci skupiny mladých českých a zahraničních choreografů a na propojení s mezinárodními partnery festivalu. Nabídli jsme jim možnost nových setkání, vzájemnou diskusi a spolupráci se zástupci mezinárodní taneční scény. Doufáme, že se nám tím podaří stimulovat průlom z často zacyklených lokálních stereotypů, které vývoj tvůrčího potenciálu zpomalí nebo znemožní. Jejich pracovní návrhy budou uvedeny na festivalu a tři z nich budou pokračovat rezidencí ve Žďáru nebo v zahraničí. Sjedou se sem lidé z Venezuely, z Mexika, ze Spojených států, z Evropy i Česka. Do budoucna bychom chtěli vytvořit spolupracující a podporující se síť režisérů a choreografů, kteří mají svůj prostor a chtějí ho otevřít pro hostování nebo umělecké rezidence.

Podle čeho jste vybírala zahraniční hosty, kteří se na festivalu představí?
Upřímnost umělecké výpovědi a osobní zaujetí jsou pro mě důležitější, než výsledná forma a estetika představení. Program jsme každý den sestavovali tak, aby postupně gradoval od komunitních projektů až k večerním představením.

Jaká je vlastně vaše vize festivalu KoresponDance?
Hlavní specifikum festivalu je určitě prostředí Žďáru, v němž se odehrává. Moje vize festivalu proto spojuje úžasné prostředí zámku a poutního kostela Jana Nepomuckého na Zelené hoře i Piláku s tím, že lidé uvidí doslova umělecké bomby a že návštěvníci budou svědky opravdové mezinárodní umělecké konfrontace.

O festivalu

Čtyřdenní mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla v Praze a Žďáru nad Sázavou. Festival se dlouhodobě snaží vytvořit ze Žďáru nad Sázavou významné kulturní centrum regionu Vysočina, které může návštěvníkům nabídnout nejen unikátní historické dědictví, ale i velmi současný kulturní program přístupný pro celou rodinu. Od letošního roku se navíc nově koná i jeden den v Praze a láká tak návštěvníky na víkend na zámku.

KoresponDance na Facebooku
KoresponDance na Twitteru
KoresponDance na YouTube
KoresponDance na Instagramu
KoresponDance na Vimeo