Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla
7.–10. 7. 2017, Žďár nad Sázavou

KoresponDance Festival
a jeho bohatá minulost

Festival KoresponDance je součástí evropského projektu KoresponDance Europe, zahájeného a řízeného občanským sdružením SE.S.TA., Centrem choreografického rozvoje.

Projekt KoresponDance Europe byl zahájen v roce 2009 festivalem v Praze. Čtyři produkce zaplnily divadlo Komedie. Toméo Verges (ES) vzal diváky z kavárny až do vstupní haly divadla v čele se svými umělci s maskou kuřat v českých lidových krojích. Serge Ricci (FR) uvrhl vstupní halu do tmy před prezentací epické a rytířské fresky v divadle. Helge Letonja (DK) a Mariko Tanabe (KA) uvedli premiéru svého společného představení uzavírajíce festival, který byl zároveň příležitostí pro českou veřejnost seznámit se s jedním z partnerů projektu.

V roce 2010 nás festival zval opět do Prahy na francouzsko-švýcarský subtilní akt Dominiqua Boivina. Projekt Suzon Holzerové a Mariko Tanabeho pak představil generace fantastických tanečnic na pódiu La Fabrika v Praze.

Rok 2011 byl svědkem vrcholu tohoto evropského projektu s festivalem cestujícím mezi Brémami, Paříží, Bratislavou, Prahou a Brnem. V České republice festival zaplnil vybraná divadla a do jeho programu patřily i výstavy, nejrůznější setkání a diskuse. Jak účinkující, tak i veřejnost se v závěru sešli poté, co díky festivalu prožili intenzivní umělecké momenty.

Ročník 2012 se konal v Praze, Brně a Jablonci nad Nisou a jeho hlavní téma bylo: Korespondence z minulosti do současnosti. Program vyvrcholil představením Marthy Mooreové (USA) a podmanivou show Andrey Miltnerové (GB / CZ) a Albana Richarda, stoupající francouzské hvězdy v divadle Alba.

Rok 2013 postavil před festival novou výzvu - KoresponDance je první mezinárodní festival profesionálního současného tanec a pohybového divadla pořádaný na Vysočině ve Žďáru nad Sázavou. Datum se brzy ustálilo: 5. července. První rok festivalu přilákal 1000 diváků na šest českých, francouzských a anglických představení. Hvězda Dominique Boivin (FR) představil svůj Něžný bagr, který se stal diváckým hitem festivalu. Umělci byli s místními obyvateli města jako jedna rodina: Pierre Nadaud, Halka Třešňáková, Hana Polívková, Andrea Miltnerová, Jean Gaudin. Místní dobrovolníci pracovali tvrdě, vytvořila se partnerství - a to byl jen začátek!

Druhý ročník v roce 2014 ve Žďáru nad Sázavou přilákal asi 1500 diváků. Nejrozsáhlejší mezinárodní program s aktivitami zahrnujícími místní obyvatele všech věkových kategorií. Letní tábor pro děti, dílny, cyklojízda městem, akce pod širým nebem, představení na zámku a kolem garáže; taneční a hudební představení zahrnující profesionály, amatéry i děti.

2015 - nová výzva. Tři dny festivalu, 9 mezinárodních představení na vysoké úrovni ze Švýcarska, Francie, Španělska, Slovenska a z České republiky, některé za účasti místního obyvatelstva. Bohatý paralelní a interaktivní program zapojuje obyvatele Žďáru nad Sázavou, kteří o něj mají zájem. Mimo jiné letošní program představí fantazii a humor bratří Formanů s jejich Obludáriem, LU.MEN Dominiqua Boivina - hydraulickou zvedací plošinu a tři účinkující nebo fascinující oživlou sochu Abscisse Jordiho Gali ze Španělska.

Pro rok 2016 je tématem festivalu dialog mezi scénografií a pohybem.

ODKAZY

Minulé ročníky festivalu KoresponDance (do 2011 KoresponDance Europe)

2016  |  2015  |  2014  |  2013  |  2012  |  2011

O projektu KoresponDance

2009–2011

KoresponDance na Facebooku
KoresponDance na Twitteru
KoresponDance na YouTube
KoresponDance na Instagramu
KoresponDance na Vimeo